در گفتوگو با اقتصاد تایم تشریح شد: سرنوشت «آرال» در انتظار خزر؟
در گفتوگو با یک خبرنگار اقتصادی از خبرگزاری ایلنا، داریوش مختاری در مورد تعیین حدود و کاهش سطح آب دریاچه خزر اظهاراتی داشت. وی افزود که مسائل مربوط به دریاچهها و مناطق دریایی تماماً در چارچوب حقوق بینالملل مورد بررسی قرار میگیرند. او توضیح داد که در مورد دریاچه خزر نیز توافقهای و مرزبندیهای مبتنی […]
در گفتوگو با یک خبرنگار اقتصادی از خبرگزاری ایلنا، داریوش مختاری در مورد تعیین حدود و کاهش سطح آب دریاچه خزر اظهاراتی داشت. وی افزود که مسائل مربوط به دریاچهها و مناطق دریایی تماماً در چارچوب حقوق بینالملل مورد بررسی قرار میگیرند. او توضیح داد که در مورد دریاچه خزر نیز توافقهای و مرزبندیهای مبتنی بر حقوق بینالملل وجود دارد که بر اساس آنها خط منصف بین کشورهای اطراف تعریف شده است.
مختاری افزود: در گذشته، سهم ایران از منابع دریاچه خزر حدود ۵۰ درصد بوده و مرزهای جغرافیایی نیز تعیین شده بود. اما پس از از جدا شدن کشورهای مشترکالمنافع از اتحاد جماهیر شوروی، تغییراتی در این مسئله ایجاد شد. او بیان کرد که در آن زمان، کشورهای مجاور از ایران خواستند که سهم مرزی خود از دریاچه را جابجا کنند و این مسئله همچنان به تصویب مجلس ایران نرسیده و در حال بحث و بررسی است.
وی به تجربه تاریخی اشاره کرد که در آن پس از جنگ جهانی دوم، مسئله حل و فصل مرزهای منطقه آذربایجان بین ایران و شوروی پیش آمد. او گفت: قوامالسلطنه آن زمان اعلام کرد که باید این مسئله توسط مجلس ایران تصویب شود و این فرآیند یک سال به طول انجامید. این مورد نهایتاً به نفع ایران تمام شد و کشور توانست سهم بیشتری از منابع را حفظ کند. او تاکید کرد که این موضوع باید از دیدگاه حقوق بینالملل به دقت ارزیابی و بررسی شود.
به طور خاص، مختاری به موضوع خشک شدن منابع آبی دریاچه خزر اشاره کرد. او تأکید کرد که برای حفظ زیستبوم دریاچه، نیازمند طرحریزی جدی برای سدها و تأمین آب مناسب به دریاچه هستیم. همچنین، در مورد موضوع شیرینسازی و انتقال آب نیز به بازنگری نیاز داریم.
وی توضیح داد: اگر دریاچه خزر را به عنوان یک سرمایه محسوب کنیم، باید در نظر داشته باشیم که این زیستبوم با مشکلات مختلفی روبهرو است. کشورهای همسایه به دنبال توسعه اقتصادی هستند و پروژههای آنها تأثیرات منفی بر روی این منطقه ارزشمند جهانی خواهد داشت. وی افزود که میتوانیم از تجربههای گذشته در موارد مشابه مانند دریاچه ارومیه استفاده کنیم تا از وضعیت تنگناهای آبی دریاچه خزر جلوگیری کنیم.
در انتها، داریوش مختاری به اهمیت تحلیلهای آبشناختی دقیق در مورد منابع آبی دریاچه خزر اشاره کرد و تأکید کرد که باید به دقت به راهحلهای اکولوژیکی نگاه کنیم تا از حفظ این منطق
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید